Principalele reglementari legislative in privinta garantiei produselor achizitionate de catre clienti sunt mentionate in Legea 23/2000, Legea 449/2003 si OUG nr 9/2016
Rugam clientii sa consulte cele doua acte normative mentionate mai sus.
Informam clientii ca in Romania functioneaza si Centrul European al Consumatorilor din Romania, care isi desfasoara activitatea in cadrul ANPC. Informatii se pot consulta la adesa http://www.eccromania.ro
Acest centru pune la dispozitie tuturor clientilor si celorlalti interesati, informatii complete privind modalitatile si procedurile de acordare a garantiilor, avand la baza legislatia europeana.
Evotrend Supply S.R.L. aplica modalitatile de acordare a garantiei si modalitatile de rezolvare a situatiilor de litigiu, conform legislatiei in domeniu.
Garantia si conditiile de garantie ale produselor oferite de Evotrend Supply S.R.L. sunt aceleasi cu cele oferite de furnizorii Evotrend S.R.L. din portofoliu, in baza contractelor comerciale semnate cu acestia.
Printre cele mai importante aspect legate de termenul de garantie in cadrul unei activitati comerciale amintim :
Garanția poate fi obligația legală a vânzătorului (garanție legală de conformitate) sau orice angajament asumat de vânzător sau producător (garanție comercială) față de consumator, fără solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a prețului plătit de consumator, de reparare sau de înlocuire a produsului cumpărat, dacă acesta nu corespunde condițiilor enunțate în declarațiile referitoare la garanție sau în publicitatea aferentă.
Legea nr. 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora, cu modificările și completările ulterioare, reglementează aspecte privind vânzarea produselor, inclusiv a celor executate la comandă și garanțiile asociate acestora, în vederea asigurării protecției consumatorilor. Legea se aplică și vânzării produselor folosite, precum și produselor de folosință îndelungată câștigate la tombole, concursuri ori acordate cu titlu gratuit de comerciant.
În categoria produselor trebuie observat că, sub imperiul Legii nr. 449/2003, produsele de folosință îndelungată și produsele nealimentare de uz curent nu mai au un regim juridic diferit, toate produsele – fie că vorbim de autovehicule, pantofi, aparatură electrocasnică, haine, aparatură audio, video sau pur și simplu o matură – se vor supune acelorași reguli.
Cu toate acestea, există și câteva categorii de produse (excepții) cărora nu le sunt aplicabile regulile statuate de Legea nr. 449/2003, după cum urmează:
- bunurile vândute în urma confiscărilor, în cadrul procedurilor de executare silită sau pe baza unui act emis de autoritățile judecătorești;
- apa;
- gazele care nu sunt ambalate într-un volum limitat sau într-o cantitate fixă;
- energia electrică
Garanția legala de conformitate
Garanția de conformitate este obligatorie din punct de vedere juridic pentru ofertant. Clauzele contractuale sau înțelegerile încheiate înainte ca lipsa de conformitate să fie cunoscută de consumator și comunicată vânzătorului, care limitează sau înlătură, direct sau indirect, drepturile consumatorilor prevăzute de Legea nr. 449/2003, sunt nule de drept.
Vânzătorul are obligația de a livra produse care sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare, indiferent de forma în care se încheie, verbal sau scris.
Se consideră că un produs este în conformitate cu contractul de vânzare-cumpărare dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:
a) produsul corespunde descrierii făcute de vânzător și are aceleași calități ca și produsele pe care vânzătorul le-a prezentat ca mostră sau model;
b) produsul corespunde oricărui scop specificat solicitat de către consumator, scop făcut cunoscut vânzătorului și acceptat de acesta la încheierea contractului de vânzare-cumpărare;
Lipsa de conformitate are în vedere acele situații în care vânzătorul nu își respectă obligația asumată prin contractul încheiat de a livra consumatorului produsul adaptat scopului solicitat de acesta. Această situație are în vedere cazurile în care consumatorul are nevoie de produse cu anumite caracteristici, iar pentru a le obține trebuie să încheie un contract prin care agentul economic se obligă fie să fabrice un produs cu aceste caracteristici, fie să modifice un produs pentru a-i conferi caracteristicile dorite de consumator.
c) produsul corespunde scopurilor pentru care sunt utilizate în mod normal produsele de același tip;
Lipsa de conformitate în acest caz se încadrează perfect în noțiunea de defect, cu alte cuvinte, produsul nu funcționează așa cum ar trebui, spre exemplu congelatorul nu îngheață, pantofii se rup la prima purtare, motorul mașinii de spălat nu rotește cuva, becul se arde după cinci minute de la instalare etc.
d) prezintă parametrii de calitate și performanțe normale, la care consumatorul se poate aștepta în
mod rezonabil, date fiind natura produsului și declarațiile publice privind caracteristicile concrete ale acestuia, făcute de vânzător, de producător sau de reprezentantul acestuia, în special prin publicitate sau prin înscriere pe eticheta produsului.
În acest caz, lipsa de conformitate se evaluează în funcție de două elemente, respectiv natura produsului și declarațiile privind produsul, făcute în special prin publicitate sau prin înscrierea pe etichetă.
Există o lipsă de conformitate și în următoarele două situații:
a) produsul achiziționat de consumator este instalat incorect de către vânzător, în condițiile în care instalarea este stipulată în contract ca obligație a vânzătorului;
b) produsul destinat a fi instalat de către consumator a fost incorect instalat de acesta din cauza unor deficiențe în instrucțiunile de utilizare.
Termenul de garanție legală de conformitate este de 2 ani și se calculează de la data livrării produsului.
Pentru produsele folosite se poate conveni cu vânzătorul reducerea termenului de 2 ani, dar nu mai puțin de un an de la data livrării produsului.
Termenul de garanție legală de conformitate, în cazul produselor de folosință îndelungată a căror durată medie de utilizare este mai mică de 2 ani, se reduce la această perioadă.
Garanția comercială sau convențională
Garanția comercială sau convențională este garanția pe care vânzătorul sau producătorul o acordă în mod voluntar, în condițiile stabilite de acesta și care odată acordată, devine obligatorie din punct de vedere juridic.
Având în vedere această prevedere se impun câteva precizări:
- avem de a face cu un contract încheiat între vânzător sau producător, pe de o parte, și consumator, de cealaltă parte, prin care vânzătorul/producătorul își asumă, gratuit, obligația de a garanta că produsul vândut consumatorului corespunde condițiilor enunțate în declarațiile referitoare la garanție sau în publicitatea aferentă, iar în cazul contrar de a restitui contravaloarea, a repara sau a înlocui produsul;
- garanția prevăzută în Legea nr. 449/2003 este, sub aspectul naturii juridice, o garanție contractuală, cunoscută și sub denumirea de garanție convențională sau comercială. Este necesar să fie făcută o asemenea precizare pentru a se preveni confuzia cu alte tipuri de garanții, dar și pentru a stabili cu exactitate locul acesteia în dreptul civil român.
În primul rând, garanția comercială trebuie să cuprindă mențiuni cu privire la drepturile consumatorului care îi sunt oferite prin lege și să ateste în mod clar că aceste drepturi nu sunt afectate prin garanția oferită. Aceste mențiuni pot fi formulate de o manieră generală, ca de exemplu, drepturile consumatorilor sunt cele prevăzute în Legea nr. 449/2003, în special art. 9-14, sau pot fi enumerate, prin reproducerea articolelor din lege în cuprinsul garanției comerciale.
Mențiunea că drepturile dumneavoastră, în calitate de consumator, nu sunt afectate prin garanția comercială trebuie prevazută în mod expres.
În al doilea rând, garanția comercială trebuie sa conțină, în mod obligatoriu, clauze referitoare la:
- elementele de identificare a produsului;
- termenul de garanție;
- modalitățile de asigurare a garanției – întreținere, reparare, înlocuire;
- denumirea și adresa vânzătorului;
- denumirea și adresa unității service specializate.
În sfârșit, garanția comercială trebuie redactată în termeni simpli și ușor de înțeles. Referitor la acest aspect, având în vedere că este vorba de un contract încheiat între un comerciant și un consumator având ca obiect prestarea unor servicii, garanția comercială trebuie să respecte și dispozițiile Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianți și consumatori.
Trebuie menționat că lipsa acestor elemente obligatorii nu afectează valabilitatea garanției comerciale. Astfel, în cazul omiterii acestor elemente, garanția comercială rămâne valabilă. În acest caz consumatorul se poate folosi de declarațiile făcute de vânzător/producător și poate solicita vânzătorului respectarea obligațiilor menționate în aceste declarații.
Garanția pentru vicii ascunse
În sensul legislației privind protecția consumatorilor, termenul viciu ascuns este definit ca fiind deficiența calitativă a unui produs livrat sau a unui serviciu prestat, care nu a fost cunoscută și nici nu poate fi cunoscută de către consumator prin mijloace obișnuite de verificare.
Răspunderea vânzătorului
Vânzătorul este răspunzător față de consumator pentru orice lipsă de conformitate existentă la momentul cand au fost livrate bunurile.
În cazul lipsei conformității, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului aducerea produsului la conformitate.
Garanția Europeană
Potrivit legislației europene, noțiunea de garanție este înțeleasă în sensul garanției comerciale pe care operatorul economic producător, importator sau vânzător o oferă, în mod voluntar, consumatorului.
În esență, Directiva 1999/44/CE prevede că garanțiile, în sensul unor operațiuni comerciale voluntare, devin totuși obligatorii pentru cel care le-a declarat sub orice formă, astfel încât consumatorii să poată avea o bază juridică în situația neîndeplinirii obligațiilor prevăzute în acestea. Astfel, dacă printr-o reclamă sau prin certificatul de garanție se oferă garanție de 5 ani, atunci aceasta este obligatorie pentru comerciant.